4 Mart 2013 Pazartesi

Arjantin Tango Camiasına Tebrikler!

23 Şubat 2013 tarihinde İstanbul'da düzenlenen TDSF Arjantin Tango Türkiye Şampiyonası yarışma sonuçlarına ilk baktığımda oldukça şaşırdığımı belirterek söze girmek isterim.

Bunca yıldır düzenlenen onca salsa yarışmasının yanında, toplasanız 10 taneye ulaşmayacak tango yarışması düzenlenmişken veya salsada yarışan kulüp / çift sayısı tangodan 3-4 kat fazlayken, salsada yaşanan yarışma akışı, tur dizaynları gibi problemlerin, yarışmalara pek de alışık olmayan tango branşında daha büyük ölçekte yaşanacağını düşünmüştüm. Neyse ki yanılmışım.

Öncelikle şuradan başlayalım, bu açık (Open) bir yarışmaydı. Yani klasmanlar içerisinde ayrı değerlendirmeler yapılmadan, tüm klasmanlardaki sporcuların birlikte yarışarak, "en iyinin*" bulunduğu bir yarışma diyebiliriz. Buradaki "en iyi" ibaresini daha sonra dönmek üzere bir kenara not edelim, tanımlamakta fayda var.

Yarışmayı izlemedim fakat skating raporu yarışmanın teknik açıdan seyriyle ilgili her şeyi ortaya koyuyor. Elbette orada bulunmayıp, yarışmayı izlemediğimden, izlemiş olsam da Arj.Tango konusunda "şu çift daha iyiydi" diyemeyeceğimden bu konuda yorum yapmayacağım. Tamamen skating raporu üzerinden değerlendireceğim, alışılageldiği üzere.

Skating raporunu şu adresten indirebilirsiniz:
http://www.tdsf.gov.tr/arjantin-tango-turkiye-sampiyonasi-sonuclari

(Bu arada skating raporu nasıl okunur, nasıl hesaplanır öğrenmek isteyen arkadaşlarımız için şuraya bir göz atmalarını tavsiye ediyorum. 9 Mart Cumartesi düzenlenecek seminerle ilgili bilgilendirmedir... İstanbul dışındaki illerde bilahare düzenlenecektir:
http://www.facebook.com/events/429306597152540/ )

Yarışmanın en önemli yaş grubu Yetişkinlerde toplam 35 çift yarışmış. 11 hakemin görev yaptığı bu yaş grubunda, ilk turda hakemler 18 çifti direkt olarak 2. tura (çeyrek final) seçmişler. Geriye kalan 17 çift arasında yapılan "Redance" sonrası 6 çift daha eklenerek, 24 çifte inilmiş. Sonrasında 24 çiftten 12'ye ve hemen akabinde de final için 6 çifte inilmiştir. Son derece normal, başarılı bir eleme sistemi ve tur düzenlemesi olduğunu söylememiz ve planlamayı yapanları tebrik etmemiz gerekir. Sanıyorum salsa branşında bu düzenleme işlerini yapan arkadaşların Arjantin Tango muaddilerini örnek almaları gerektiğini söylersek, yanılmış olmayız. Kuralına uygun, ders niteliğinde, kitap gibi bir yarışma akışı, turlar açısından.

Öte yandan hakem değerlendirmelerinde bazı tutarsızlıklar görüyoruz. Mesela finalden önceki iki turda da "+" vermediği, yani "bence sen üst turu hak etmiyorsun" dediği, bir çifte finalde 1.'lik ve 2.'lik gibi puanlar veren hakemler göze çarpmaktadır. Elbette turdan tura performanslar değişebilir. Elbette finaldeki solo performanslar etkili olabilir. Ancak yine de final öncesi turda "+" alamayan, yani o hakemein gözünde ilk 6'ya giremeyen bir sporcu, 10 dakika sonra aynı hakemden 1.'lik alıyorsa, bu durumu değerelendirmek gerekir. 

Benzer bir tutarsızlığı hakemler arasında da değerlendirmekte fayda vardır. Yani aynı çifte, aynı turdaki performansa istinaden hem 1, hem de 6 veren hakemler olması da düşündürücüdür. İşte daha önce aklınızda tutmanızı rica ettiğim "en iyi" mevzusuna burada değinebiliriz. Hakemlerin puanları arasındaki bu tür büyük farklar, "en iyilerinin" farklı sporcular olduğunu gösteriyor. Bu da değerlendirme kriterleri içinde "kişisel beğeni" faktörünün, bir "spor branşında" olması gerekenden daha büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Demek ki sistem henüz her hakem için tam olarak standart ve ortak olan bir değerlendirme kriterine sahip değil. Bir başka deyişle hakemler yeterince "aynı noktadan bakmaya" zorlanmıyorlar. Kurallar halen "Kişisel beğenileri" minimuma indirecek kadar etkili değil. Hakem arkadaşlarımız üzerlerine alınmasınlar. Şu an bu sıkıntıların önüne geçmek pek mümkün değil. En azından Arjantin Tango'da  Zaten bu tip tutarsızlıkları ortadan kaldırmanın yolu "hakemleri düzeltmek" değil, kuralları netleştirmektir. Tıpkı dans sporunda son 60-70 senede olduğu veya salsa branşında bir türlü olamadığı gibi. :)

Bu arada söylemeden es geçemeyeceğim, Arjantin Tango Yarışma Talimatı'nı hazırlayan arkadaşlara da bir tebrik göndermemiz gerekiyor. Çok doğru bir yeri örnek alarak (dans sporu branşı), çok doğru bir talimat hazırlamışlar. Açıkçası bunca zamandır yazmamıza, çizmemize, anlatmamıza rağmen salsa branşında bu yolda en ufak bir ilerleme sağlanamamışken, Arjantin Tango'da bu anlamda atılmış adımlar görmek son derece memnuniyet verici... Düzeltilmesi gereken yerler mutlaka ve her zaman olacaktır. Spor dinamiktir, değişim gerektirir. Ancak tamamını okumamış olsam da, talimatın genel üslubu, jargonu, içeriği ve özellikle de aşağıda paylaştığım maddeleri çok hoşuma gitti. Salsa branşında yıllardır baş ağrıtan "Başhakem insiyatifi", "teknik komite insiyatifi" gibi ibarelerin bu maddelerde yer almaması sevindiricidir Arjantin Tango açısından. Şimdi size uzak ve anlamsız geliyor belki ama değerini bilin sevgili tangocular. :)

Yarışma talimatını şuradan indirebilirsiniz: http://www.tdsf.gov.tr/mevzuatlar
Bahsi geçen talimatın "YARIŞMA KURALLARI VE YAPILIŞI" adlı başlığında yer alan aşağıdaki maddelerdir methiyelerimin sebebi... Salsada çok taze acıları olan bir mevzu olduğundan, tangodaki bu güzelliğin altını çizmek istedim.



Madde 10.  Final turu 6 çiften oluşmaktadır. Ancak yarı finalden final turuna geçerken çift sayısı 6 dan fazla olduğu durumlarda,


10- a. 1 fazla olduğunda, final turunda yarışacak çiftlerin sayısı önceden belirlenen çift sayısından bir fazla olur.10- b. 2  ve daha fazla olduğunda ise, final turunda çift sayısı  en fazla 7’ye düşünceye kadar finale alan çiftler arasından, tüm dansların toplamında en az oy (X) almış çiftler elenir.
Madde 12.
 Final turu en az 3 en fazla 7 çiftten oluşabilir.

Ne yalan söyleyeyim, benim adıma bu kadarı bile fazlasıyla tatmin edicidir. Bu denli az yarışması olan bir branşta, yarışan, yarıştıran, değerlendiren herkesin "yahu bu dansın yarışması olmaz aslında" sözlerini içten içe sarfettiği bir ortamda, mutlaka eksikleri olsa da belli bir düzen yaratabilmiş olmak son derece önemli bir adımdır. Bunun da gerek komitelerde görev alan kişilerin, gerek hakemlerin, gerekse yarışmacıların karakterleri, temel insani özellikleri ve eğitim düzeyleriyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Umuyorum aynı çizgi devam eder. Darısı diğer "SOSYAL" branşların başına...

Sevgiler

E.Ö ;)




1 Mart 2013 Cuma

Demek Ki Oluyormuş

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen TDSF Salsa Kulüplerarası Şampiyona 4. Ayak İstanbul yarışması "Her yarışmanın birbirinden keyifli, heyecanlı, kaliteli geçtiği 2012-2013 sezonu devam ediyor" diye duyuruldu, organizasyonu yapan kulüp tarafından. Gülümsedim tabi okuyunca... Zira benim bu salsa sezonunu betimlemek için kullanacağım ifadeler daha ziyade "şaibeli, hatalı, kuralsız, 'ben yaptım oldu' " şeklinde olurdu. Eh tabi, her cebinden para ödeyip yurt dışında kongreye katılanı "dünyaca bilinen salsa artisti" diye şehir şehir dolaştırıp, workshop'lar verdirilen memlekette, buna da çok şaşırmamak lazım elbette...

Her neyse biz yarışmaya dönelim. Genel olarak iyi akan bir yarışma oldu sanıyorum. Yine gereksiz bazı aralar verildi ama sonuna kadar kalmasam da, bitiş saati ve izledigim kısmın programı itibariyle sporcu ve izleyenleri çok yormayan bir yarışma oldu diyebiliriz. Artık alışmışsınızdır, yarışma değerlendirmelerinde öncelikle programa, tur sayısına ve eleme sistemine bakıyoruz. Yine buradan başlayalım... Önceki yarışmalarda en çok eleştirdiğimiz C klasmandaki elemeler ve turların ilerleyişi bu yarışmanın TDSF web sitesinde açıklanan ve yarışma sabahı salonda asılan programda yine sıkıntılı gözüküyordu. Plan şu şekildeydi:

http://www.tdsf.gov.tr/salsa-turkiye-kuluplerarasi-sampiyonasi-4-etap-yarisma-programi

1. Tur:        98 Çift -> 72 seçilir
Redance:     26 Çift -> 14 seçilir (1. tur ve redance 15 heat'tir ve sadece 12 çift elenir. Heat başına 1 çift bile değil. Toplam çift sayısının % 12,2'si elenir)

2. Tur:        86 Çift -> 72 seçilir (% 16)
3. Tur:        72 Çift -> 56 seçilir (%22)
4. Tur:        56 Çift -> 48 seçilir (14 %)
5. Tur:       48 Çift -> 24 seçilir (50%)
1/4 Final:     24 Çift -> 12 seçilir (50% )
1/2 Final:     12 Çift -> 6 seçilir  (50 %)

Bu tabloyu yarışmadan önce eleştirmiştik. Çok yavaş ilerlendiğini, yarışmanın gereksiz uzayacağını ifade etmiştik. Hatta tam olarak şöyle demişim:

---------------------------------------------------------
"Yok, hala öğrenememişler. Yarışmada turlar nasıl düzenlenir hala bilmiyorlar... Sadece C klasmanda finale ulaşana dek 52 heat yapılıyor. Toplu danslar da cabası...

...'Nasıl olmalı peki, çok biliyorsun' diyorsunuzdur... Buyrunuz:

Not: (Yarışma öncesinde nihai katılım s
ayılarına göre değişiklik gösterecektir)

1.tur 98-48 (akabinde redance 50-16 [yaklaşık]) (12+6 heat)
2. tur 64 - 48 (8 heat)
3. tur 48-24 (6 heat)
1/4 final 24-12 (3 heat)
1/2 final 12 - 6 ( 2 heat)

Finale dek toplam: 37 heat.. Böylece toplam yarışma süresinden en az 30 dakika tasarruf edilmiş olur. Bu süre "net" dans süresidir. Heat'lerin girişleri, çıkışlarını da katarsak ziyadesiyle artacaktır. O 30 dakikanın önemini organizasyon komitesindeki arkadaşlar yarışmadan sonra size anlatsın. Yarışmada 30 dakika daha az dans edilse, o organizasyon ne kadar daha erken biter, hakemler, sporcular ve organizasyon komitesindeki arkadaşlar ne kadar daha erken evlerine gidip pelte haline gelen ayaklarını uzatıp rahatlayabilirler en iyi organizasyon komitesinde yorulanlar bilir.

Yani efendim, netice itibariyle Teknik Komitede veya başhakemde, yahut artık bu tur akışına kim karar verdiyse o zat-ı muhteremde
fena halde "Bilgi eksikliği" var. "İvedilikle" giderilmesini umuyoruz :)"

                                           ---------------------------------------------

Bunlar yarışma programı yayımlandıktan sonra paylaştığım bir yazıdan alındı. Burada en kritik nokta redance sonrası 64 çift civarına inilrek devam edilmesiydi. Zira böylece redance sonrasında elinizdeki çiftlerin yaklaşık olarak 1/3'ünü elemiş oluyordunuz ve "büyülü sayı" 48'e varmak için tek bir tur yetiyordu. Orjinal programda 60 civarına inmek için gereğinden fazla süre harcanıyordu.

Yarışma günü salonda öğrendik ki C klasman 98 yerine 88 çiftin katılımıyla gerçekleşiyor. Programın revize edilmesi gerekiyordu haliyle ve hakemler programı gözden geçirerek yeni bir şablon hazırladılar. Bu şablona göre  88 -> 44, 44 -> 15 (redance) şeklinde ilerleniyor ve 2. tur böylece 59 çiftle başlıyordu. Buradan da 48'e inmek ve devamını getirmek çok kolay hale geliyordu. Tıpkı yarışma öncesinde yazdığımız modelde olduğu gibi, hızlıca 60 çift civarına inilmişti.

Son derece doğru yapılan bu planlama için yetkilileri tebrik etmek gerekiyor. Demek ki yarışmalarla ilgili yaptığımız eleştiriler birilerinin dikkatini çekmiş ki, yarışmada uygulanmış ve güzel sonuçlar alınmış. Ben de şahsen memnun oldum yazdıklarım neticesinde, sporculara, izleyenlere, organizasyona ve hakemlere daha rahat bir yarışma imkanı sağlanmasından. :)

Demek ki olabiliyormuş. Demek ki hep söylediğimiz gibi, inatla öğrenmemek, öğrenmek istememek, bilgiyi reddetmekmiş ayıp ve hata olan; bilmemek değil.  O halde  öğrenmeye devam ediniz, zira yolunuz çok uzun. Bu kadar yazdık halen C klasmandayız bakın; daha bunun B'deki skandalı var, A'daki değerlendirme şakaları var, yarışmadan sonra halayı var çiftetellisi var. :) 

Yol uzun, öğreneecek çok şeyiniz var. Ama merak etmeyin ben burdayım. ;)

Not: Yarışmadaki diğer konuları bu sefer farklı bir formatta paylaşacağımdan burada şimdilik değinmiyorum. Biraz bekleteceğim ama değecek