1 Mart 2013 Cuma

Demek Ki Oluyormuş

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen TDSF Salsa Kulüplerarası Şampiyona 4. Ayak İstanbul yarışması "Her yarışmanın birbirinden keyifli, heyecanlı, kaliteli geçtiği 2012-2013 sezonu devam ediyor" diye duyuruldu, organizasyonu yapan kulüp tarafından. Gülümsedim tabi okuyunca... Zira benim bu salsa sezonunu betimlemek için kullanacağım ifadeler daha ziyade "şaibeli, hatalı, kuralsız, 'ben yaptım oldu' " şeklinde olurdu. Eh tabi, her cebinden para ödeyip yurt dışında kongreye katılanı "dünyaca bilinen salsa artisti" diye şehir şehir dolaştırıp, workshop'lar verdirilen memlekette, buna da çok şaşırmamak lazım elbette...

Her neyse biz yarışmaya dönelim. Genel olarak iyi akan bir yarışma oldu sanıyorum. Yine gereksiz bazı aralar verildi ama sonuna kadar kalmasam da, bitiş saati ve izledigim kısmın programı itibariyle sporcu ve izleyenleri çok yormayan bir yarışma oldu diyebiliriz. Artık alışmışsınızdır, yarışma değerlendirmelerinde öncelikle programa, tur sayısına ve eleme sistemine bakıyoruz. Yine buradan başlayalım... Önceki yarışmalarda en çok eleştirdiğimiz C klasmandaki elemeler ve turların ilerleyişi bu yarışmanın TDSF web sitesinde açıklanan ve yarışma sabahı salonda asılan programda yine sıkıntılı gözüküyordu. Plan şu şekildeydi:

http://www.tdsf.gov.tr/salsa-turkiye-kuluplerarasi-sampiyonasi-4-etap-yarisma-programi

1. Tur:        98 Çift -> 72 seçilir
Redance:     26 Çift -> 14 seçilir (1. tur ve redance 15 heat'tir ve sadece 12 çift elenir. Heat başına 1 çift bile değil. Toplam çift sayısının % 12,2'si elenir)

2. Tur:        86 Çift -> 72 seçilir (% 16)
3. Tur:        72 Çift -> 56 seçilir (%22)
4. Tur:        56 Çift -> 48 seçilir (14 %)
5. Tur:       48 Çift -> 24 seçilir (50%)
1/4 Final:     24 Çift -> 12 seçilir (50% )
1/2 Final:     12 Çift -> 6 seçilir  (50 %)

Bu tabloyu yarışmadan önce eleştirmiştik. Çok yavaş ilerlendiğini, yarışmanın gereksiz uzayacağını ifade etmiştik. Hatta tam olarak şöyle demişim:

---------------------------------------------------------
"Yok, hala öğrenememişler. Yarışmada turlar nasıl düzenlenir hala bilmiyorlar... Sadece C klasmanda finale ulaşana dek 52 heat yapılıyor. Toplu danslar da cabası...

...'Nasıl olmalı peki, çok biliyorsun' diyorsunuzdur... Buyrunuz:

Not: (Yarışma öncesinde nihai katılım s
ayılarına göre değişiklik gösterecektir)

1.tur 98-48 (akabinde redance 50-16 [yaklaşık]) (12+6 heat)
2. tur 64 - 48 (8 heat)
3. tur 48-24 (6 heat)
1/4 final 24-12 (3 heat)
1/2 final 12 - 6 ( 2 heat)

Finale dek toplam: 37 heat.. Böylece toplam yarışma süresinden en az 30 dakika tasarruf edilmiş olur. Bu süre "net" dans süresidir. Heat'lerin girişleri, çıkışlarını da katarsak ziyadesiyle artacaktır. O 30 dakikanın önemini organizasyon komitesindeki arkadaşlar yarışmadan sonra size anlatsın. Yarışmada 30 dakika daha az dans edilse, o organizasyon ne kadar daha erken biter, hakemler, sporcular ve organizasyon komitesindeki arkadaşlar ne kadar daha erken evlerine gidip pelte haline gelen ayaklarını uzatıp rahatlayabilirler en iyi organizasyon komitesinde yorulanlar bilir.

Yani efendim, netice itibariyle Teknik Komitede veya başhakemde, yahut artık bu tur akışına kim karar verdiyse o zat-ı muhteremde
fena halde "Bilgi eksikliği" var. "İvedilikle" giderilmesini umuyoruz :)"

                                           ---------------------------------------------

Bunlar yarışma programı yayımlandıktan sonra paylaştığım bir yazıdan alındı. Burada en kritik nokta redance sonrası 64 çift civarına inilrek devam edilmesiydi. Zira böylece redance sonrasında elinizdeki çiftlerin yaklaşık olarak 1/3'ünü elemiş oluyordunuz ve "büyülü sayı" 48'e varmak için tek bir tur yetiyordu. Orjinal programda 60 civarına inmek için gereğinden fazla süre harcanıyordu.

Yarışma günü salonda öğrendik ki C klasman 98 yerine 88 çiftin katılımıyla gerçekleşiyor. Programın revize edilmesi gerekiyordu haliyle ve hakemler programı gözden geçirerek yeni bir şablon hazırladılar. Bu şablona göre  88 -> 44, 44 -> 15 (redance) şeklinde ilerleniyor ve 2. tur böylece 59 çiftle başlıyordu. Buradan da 48'e inmek ve devamını getirmek çok kolay hale geliyordu. Tıpkı yarışma öncesinde yazdığımız modelde olduğu gibi, hızlıca 60 çift civarına inilmişti.

Son derece doğru yapılan bu planlama için yetkilileri tebrik etmek gerekiyor. Demek ki yarışmalarla ilgili yaptığımız eleştiriler birilerinin dikkatini çekmiş ki, yarışmada uygulanmış ve güzel sonuçlar alınmış. Ben de şahsen memnun oldum yazdıklarım neticesinde, sporculara, izleyenlere, organizasyona ve hakemlere daha rahat bir yarışma imkanı sağlanmasından. :)

Demek ki olabiliyormuş. Demek ki hep söylediğimiz gibi, inatla öğrenmemek, öğrenmek istememek, bilgiyi reddetmekmiş ayıp ve hata olan; bilmemek değil.  O halde  öğrenmeye devam ediniz, zira yolunuz çok uzun. Bu kadar yazdık halen C klasmandayız bakın; daha bunun B'deki skandalı var, A'daki değerlendirme şakaları var, yarışmadan sonra halayı var çiftetellisi var. :) 

Yol uzun, öğreneecek çok şeyiniz var. Ama merak etmeyin ben burdayım. ;)

Not: Yarışmadaki diğer konuları bu sefer farklı bir formatta paylaşacağımdan burada şimdilik değinmiyorum. Biraz bekleteceğim ama değecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder