19 Ağustos 2013 Pazartesi

İlişkilerde İlgi Formulü


(1999 Kararları, üniversitedeki ilk yılımda oluşturduğum bir takım teoriler ve bunlara göre hareket etme konusunda kendime verdiğim sözlerdir. Ankara'da okuyacak olmam vesilesiyle, ailemden ve o güne kadar oluşturmuş olduğum tüm sosyal çevreden uzaklaşmış ve bu yüzden çevremi, insanları ve ilişkileri uzaktan incelemeye başlamıştım. Bu süreç sonunda alınan kararlara "1999 Kararları" adı verilmiştir. Birleşmiş Milletler tarafından da tanınmıştır bu kararlar, evet... :) )

1999 Kararları, Madde 3:

Herkesin belli oranda bir ilgi, alaka beklentisi vardır. Sağlıklı ilişkilerde her iki taraf da birbirine beklentileri karşılayacak miktarda ilgi göstermelidir. Bu beklenti kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar 0-100 aralığında 80 birim ilgi beklerken, bazı insanlar 20-30 birimle de tatmin olabilir. Buna mukabil, bazı insanlar yine aynı aralıkta en fazla 60-70 birim ilgi gösterme kapasitesine sahipken, bu seviye başkaları için çok daha düşük veya daha yüksek olabilir.




Konuyla alakalı bir görsel koyayım dedim, bulamadım... Bu arkadaşların böyle küs durduğuna bakmayın, birazdan sevişip barışacaklar aslında. O sırt sırta temas bunu gösteriyor :) 


Mevzuyu bir adım ileri taşıyacak olursak, bazı insanların beklentilerinden fazla ilgiyle karşılaşmaları durumunda da sıkıntı yaşadıklarını söyleyebiliriz. Örneğin 60 birim ilgi bekleyen biri, karşısındaki insandan mütemadiyen 70-80 birimlik ilgiye maruz kaldığında halk arasında "sıkılma" ya da "boğulma" olarak adlandırılan tepkileri verebilir. Bu da ilişki için en az ilgi eksikliği kadar büyük bir sorun olabilmektedir. 


Dolayısıyla mesele bu arz-talep ilişkisi çerçevesinde doğru alıcıyı ve vericiyi bulmaktadır. Karşılıklı olarak minimum ve maksimum ilgi beklentileri aralığında ilgi gösterebilen ve bu beklentilere saygı duyan insanların ilişkisi daha sağlıklı ve uzun soluklu olacaktır. Son olarak bu kapsamda hareket eden insanlar arasında kimin daha çok ilgi gösterdiğinin bir önemi yoktur, olmamalıdır. Mesele birbirine relatif olarak ilgi kıyaslaması yapmak değil, kendi beklentilerinin karşılanması neticersinde tatmin olmaktır. Herkesin beklentileri farklıdır ve bu beklentiler karşılandığı ve ilgi gösterenlerin bu kapasiteleri aşılmadığı sürece kimin ne derece ilgi gösterdiği önemsizdir.

Öneri:

Öncelikle kendinizi tanımaya, ilgi beklentinizi ve gösterebileceğiniz ilgi kapasitesini belirlemeye çalışın. Elbette birim olarak bunu tanımlama şansınız yok, bu sadece örnek amaçlıydı. Ancak en azından beklentinizin mi yoksa ilgi gosterebilme kapasitenizin mi daha yüksek olduğunu bilebilirsiniz. Hayattaki her türlü ilişkinizde de karşınızdaki insanla bu anlamda uyuşup uyuşmadığınız konusunda daha bilinçli bir insan olabilirsiniz. Bu da ilişkilerinizin (aile, arkadaşlık, iş, flört vs.) daha sağlıklı, çalkantısız ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder