24 Ocak 2013 Perşembe

Kimlik İmha Silahı: Televizyon

‎"This instrument (Television) can teach, it can illuminate; yes, and it can even inspire. But it can do so only to the extent that humans are determined to use it to those ends. Otherwise it is merely wires and lights in a box. There is a great and perhaps decisive battle to be fought against ignorance, intolerance and indifference. This weapon of television could be useful." - Edward R. Murrow (CBS Network), 1958

Ülkemizin son 10 yılına damga vuran Ergenekonlar, Balyozlar ve benzeri her şey 50'lerde Senatör MacCarthy'nin A.B.D'de komünizme karşı sürdürdüğü "cadı avının" tıpatıp benzeridir. Kanıtsız, şahitsiz suçlamalar ve kelime oyunlarıyla saptırılan gerçekler, yönlendirilen algılar... Hepsi Türkiye'de de oldu, oluyor. Fark şu ki, komünizm gibi dönemin en hassas ve ucunda vatan haini ilan edilme riski taşıyan konusu üzerinde bile medyada birileri çıkıp Senatör McCarthy'e meydan okuyabilmiş. Medyanın, bilhassa televizyonun bugüne kıyasla çok daha etkisiz olduğu bir dönemde konular tek tek en ince detayına kadar takip edilmiş ve "cadı" ilan edilmek pahasına haksızlıklarla savaşılmış. Komünizm ve kapitalizm arasındaki fikir savaşının ve kitle imha silahlarının gölgesinde, "Dünya'nın sonuna" her zamankinden (bugünden bile) daha yakın yaşayan bu insanlar, kendi ahlaki değerlerinin ezilmesine, sindirilmesine izin vermemiş. Siyasetin televizyonu bir çeşit "toplu kimlik imha silahı" haline getirmesine müsaade etmemiş. Bizde ise korkular, kişisel kaygılar tüm mesleki ve ahlaki değerleri yerle bir etmiş, kamuoyu tepkisizleştirilmiş, uyutulmuş durumda... Bir şeyleri değiştirmek için nereden başlamak lazım diye düşüneceksek, Murrow'un bu sözlerini iyi incelemek, medyanın ve başta televizyonun ne anlama geldiğini tekrar irdelemek gerekiyor:

Cehalet ve ilgisizliğe karşı verilen savaşta kullanılacak güçlü bir silah mıdır televizyon, yoksa her geçen gün duvarımızda ve dolayısıyla aklımızda daha büyük yer kaplayan, anlamsız bir kablo yığını ve ışık panosu mudur? Buna sanırım insanlar olarak, biz karar vereceğiz...

(Murrow'un konuşmasının tamamı için: http://www.turnoffyourtv.com/commentary/hiddenagenda/murrow.html
veya
Good Night and good luck izleyin
http://www.imdb.com/title/tt0433383/)

2 yorum:

  1. İnternette takılmak varken siz hâlâ sınalgı mı izliyorsunuz?

    YanıtlaSil
  2. Aslına bakarsanız bahsi geçen eseri sınalgı (televizyon) yayınıyla değil, ücreti mukabilinde edindiğim sıkılaştırılmış plak (dvd) aracılığıyla izlemiştim. Özel zevklerim arasındadır. :)

    Naçizane bir rica olarak, Türkçe kelime kullanımında gösterdiğiniz hassasiyeti yorumlarınızda isminizi paylaşırken de göstermenizi dilerim. Sevgiler ve teşekkürler ilginiz için. :)

    YanıtlaSil