16 Ocak 2013 Çarşamba

Spor Federasyonlarında Talimatname Nasıl Yazılmaz?





Sorumuzun cevabı yukarıdaki adreste yeni açıklanan SALSA YARIŞMA TALİMATI'nda yer almaktadır. Okullarda bir spor branşı talimatnamesi nasıl hazırlanmamalı diye bir ders olsa, orada örnek olarak okutulacak kadar yetersiz bir talimatname maalesef.

Her yarışmada ayrı talimatlar, kurallar uygulama geleneği yine değişmemiş. Sezon başında tek bir talimat açıklanması ve bunun sezon boyunca uygulanması gerekirken ve bu durum defalarca dile getirilmişken, bu hatadan hala dönülmüyor olması ve her yarışmaya yeni kurallar getirilmesi son derece önemli bir sorundur.

Madde madde ilerleyerek bu talimatnamedeki, bir talimatnamede bulunmaması gereken çelişkiler, ifade eksikliklerine değineceğim. Maalesef  Salsa Teknik Komitesi bu branşı daha objektif değerlendirmelerin yapılabileceği, farklı yorumlamalar sebebiyle oluşan tartışmalardan arınmış bir hale getirecek kurallar silsilesini oluşturma konusunda eksik kalmaktadır. Konuya her zaman olduğu gibi bireysel yorumlarla yaklaşılmış ve bu tip talimatların olmazsa olmazı diyebileceğimiz evrensel sportif bakış açısı hiç değerlendirilmemiştir. İnceleyelim:

Önce talimatta geçen ibareyi kullanıyor, akabinde parantez içerisinde yorumumu aktarıyor olacağım…

2012-2013 Salsa Türkiye Şampiyonasına ait figür tanımlamaları, 2012-2013 Salsa Yarışma Talimatı Madde-4 te belirtildiği üzere uygulanacaktır.
(Bu talimat tam  olarak nerede yayımlanmıştır? Bu kadar önemli bir konunun TDSF internet sitesinin sabit kurallar bölümü olan MEVZUATLAR bölümünde yer almıyor olması nasıl açıklanabilir? Sporcular ve antrenörler nasıl bulamadıkları bir şeyi referans alacaklar?)

TDSF Ulusal yarışmalarında 24 çift ve üstü katılım olduğunda re-dance uygulanabilir.
(Uygulanabilir ifadesi ucu açık bir ibaredir. Bakınız Dans Sporu Kural Kitapçığı bu konuda net bir şekilde “24 çift üzerinde redance UYGULANIR” ifadesine yer veriyor. Uygulanabilir gibi, neye göre karar verileceği belli olmayan açık bir ifade “kural” olamaz. Bu ancak şu anlama gelir: “24 çiftten az katılım varsa redance uygulanamaz!”. Eh bunu da herhalde belirtmenin bir anlamı yok değil mi? Yani herhalde TDSF salsa branşındaki hakemler ve ilgili herkes 24 çiftten az katılım olan bir yarışmada redance uygulamanın son derece gereksiz ve anlamsız olduğunu biliyordur diye umuyorum? O halde bunu belirtmenin ne anlamı var? Yok eğer redance yapılıp yapılmayacağına başhakem karar verecekse, o zaman bu bir kural değildir… Neye göre karar verecek, kriterler nelerdir, bunların da belirtilmesi gerekir. Daha doğrusu bu ibarenin kural olabilmesi için, 24 çift ve üzerinde ki katılımlarda “REDANCE UYGULANIR” ibaresi kullanılmalıdır.)


Final turu, minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler yaş kategorisinde 6, yetişkinler yaş kategorisinde 10  çiften oluşmaktadır. Ancak bu sayı eşitlik vb durumlardan dolayı artabilir – azalabilir. 
(SKATING programının kullanılacağı ifade edilen final derecelendirmelerinde 10 çiftle nasıl bir sıralama yapılacak, SKATING programı 10 çiftle final puanlarının girilmesine izin verecek mi? Bu konular araştırıldı mı, skating programını kullanmayı bilen kişilere danışıldı mı karar aşamasında? Zira son dönemde salsa yarışmalarında skating işletimi konusunda nasıl sorunlar yaşandığını biliyoruz, dolayısıyla salsa branşında skating konusunda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Buradan hareketle eğer doğru bilgiler alınmadan bu karara varıldıysa ileride ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini söylememiz yanlış olmaz.)


Final turunda yarışacak çift sayısı baş hakemin nihai kararına bağlıdır.
(Yarışmadan önce belirlenmesi gerekmiyor mu bu sayının? Başhakemin insiyatifine saygı duymakla beraber, bu ibare de başhakeme sınırsız yetki vermektedir ve bu her sporda tehlikelidir. Tıpkı dans sporu branşında olduğu gibi finalin belirli sayıda çiftle yapılacağı, eşitlik halinde bu sayının bir çift artabileceği, ancak 2 veya daha fazla çiftin eklenmesini gerektiren eşitliklerde alternatif çözümlere gidileceği (gidilebileceği değil, net bir şekilde gidileceği) ve bu çözümlerin neler olduğu ifade edilmelidir.  Kural kitapçıklarında ve talimatlarda “tanımsız ibare” kullanılmamalıdır. Kullandığınız her ibareyi tanımlamalısınız, ancak bu şekilde kişisel yorumdan uzaklaşarak, herkesin aynı şekilde okuyup anladığı bir kurallar dizisi yaratabilirsiniz.


Yarışma – salon yönetmeni heat lere çıkacak sporcuların takibi ile sorumludur. Bu sorumluluğu baş hakem ile koordineli çalışarak yerine getirir. Sahaya çıkacak sporcu çiftlerin sayısını kontrol etmek baş hakemin ve salon yönetmeninin takibindedir. Herhangi bir durumda sahadaki sporcuların eksik olduğu görülürse, baş hakem bu durum hakkında bilgi sahibi olmak için 3 kez anons yaptırır. Ardından sporcu çiftin yada sporcunun geri dönütüne göre heat i başlatır. Başhakemin kararı belirtilen sıralama uygulanması halinde nihaidir.
  (Bu ibarelerin son yarışmada yaşanan bazı olaylar neticesinde buraya eklendiği çok net bir şekilde görülmektedir. Bu belki ilgili komitelerin reaksiyon göstermesi açısından iyi bir hamle olarak değerlendirilebilir. Ancak gidilen yön son derece yanlıştır maalesef. Yani bu olaydan da ders alınmamış hatta daha kötüsü, alınması gerekenin tam tersi yönde ders alınmış olması gerçekten üzücüdür. Yıllardır yarışmaların daha kaliteli olmasının, salsanın “sporlaşması” üzerinden gerçekleşebileceğini söylüyoruz. Bu da ancak yarışmacıların “sporcu” haline gelmeleriyle mümkün olabilir. Yani siz piste çıkacak çiftleri tek tek sayma görevini o yarışmada görev alan birilerine ihale ederseniz, zaten sporcu disipliniyle uzaktan yakından alakası olmayan bu yarışmacılar “nasıl olsa bize haber verecekler” diye düşünerek iyice gevşeyeceklerdir. Kaldı ki 300 çiftin katıldığı bir yarışmada bu kadar insanı takip etmek ve kontrol altında tutmak, bütçesiz yapılan 10 kişinin zar zor çalıştığı, kısıtlı insan gücünün kullanıldığı organizasyonlar son derece zordur. Yapan bilir, Evren Hanım ve ekibine kolaylıklar diliyorum yeri gelmişken. Bir de bu vazifeyi hakemlere, başhakeme, yarışma yönetmeni ve ekibine eklerseniz, o yarışma sabaha kadar bitmez… Kaldı ki bu durum tamamen sporcuyu savunan, hakemi ve organizasyonu sporcunun insiyatifine bırakan bir kural olarak tanımlanmıştır. Oysa çok net bir şekilde tüm spor branşlarında olduğu gibi, “sporcu kendi sırasını takip etmekle yükümlüdür”. TDSF gibi bir devlet kurumunun “insan hakları mahkemesine verilmek” gibi komik ve anlamsız kuru tehditler üzerine bu derece anlamsız ve kendi organizasyonunu köşeye sıkıştıran bir kural yayımlaması son derece düşündürücüdür.


Her durumda sporcu çiftler heat lerini takip etmek yükümlülüğündedir
. (Önceki maddeyi uyguladıktan sonra bu ibarenin en ufak bir anlamı ve değeri yoktur. Eğer sporcular kendi heat’lerini takip etmek zorundaysa, önceki madde anlamsızdır. Yok eğer o geçerliyse, hiçbir sporcu kendi heat’ini takip etmekle yükümlü değildir. Bu tamamen organizasyon ve başhakemin görevidir. Başhakem ve ilgili ekiplerin salon içerisinde dört dönerek sporcuların peşinden koşması gerekmektedir. Yine talimatlarda kullanılamayacak derecede birbiriyle çelişen ve anlamlarını yok kılan iki maddenin arka arkaya sıralandığını görüyoruz böylelikle.
Sporcular yarışma guruplarını ve yarışma zamanlarını yarışma komitesinin, yarışma tesisinde ilan edeceği materyal veya anonslardan takip ederek öğrenmek yükümlülüğündedir (Bu maddeyi her ne kadar organizasyonun işini kolaylaştırması ve esneklik sağlıyor olması açısından mantıklı bulsam da, halen yarışma öncesinde net bir şekilde bu bilgilerin internet sitesi üzerinden duyurulamıyor olması, böyle bir sistemin oluşturulamaması bana önemli bir eksiklik olarak gözükmektedir.

Yarışmacıların sayısı ve süre göz önünde bulundurularak Heatlerde yarışacak sporcu sayısı, müziklerin süresi, Re dance ve Hope dance olup olmayacağı gibi hususlar başhakemin insiyatifindedir. Katılımcı çift sayısına göre yarışma formatı, Salsa Kural Kitapçığında belirtilen şekilde uygulanacaktır.

(Başhakemlere de verilen insiyatiflerin kurallandırılması gerekir. Başhakemlerin de neye göre insiyatif kullanacakları, karar verecekleri belirlenmelidir. Aksi taktirde her başhakem aynı konuda farklı karar alabilir, bu da standarttan uzaklaşılmasını ve haksızlıklar oluşmasını sağlar. Ayrıca SALSA KURAL KİTAPÇIĞI diye bir kitapçık TDSF internet sitesi MEVZUATLAR bölümünde yayımlı değildir. Dolayısıyla geçersiz bir referanstır ve bu talimatın da ilgili maddesini anlamsız kılmaktadır.)
Sporcular Eleme turları esnasında, zorunlu kalırlarsa Başhakemin bilgisi dahilinde kostüm değiştirebilirler. (“Zorunlu” haller tanımlanmalıdır. Hangi hallerin zorunlu olduğu, örneklerle ifade edilmelidir. Aksi taktirde “zorunlu” ibaresi kişiden kişiye fark gösterebilir. Subjektiftir. Kural olması için objektif hale gelmelidir.)
Başhakemin kararı nihaidir. (Hangi konuda? Başhakeme ortada kural, kriter olmadan bu kadar yetki verilmesi ne kadar doğrudur? Özellikle de antrenörlerin ve hatta komite başkanlarının bile hakemleri yönlendirmeye çalıştığı bir ortamda, başhakeme kayıtsız şartsız, denetlemesiz bu denli yetki verilmesi ne kadar mantıklıdır? )
TDSF Salsa Puantaj Sistemi 2012-2013 Salsa Yarışma Talimatı Madde-11 de detaylı şekilde açıklanmaktadır. (Bu dosya nerede yayımlanmıştır? Hangi dosyanın, hangi maddesine referans gösterilmektedir? Böyle bir dosya TDSF internet sitesi MEVZUATLAR bölümünde yer almamaktadır. Geçersiz referanstır.)
Isınma turlarında herhangi bir değerlendirme hakemler tarafından yapılmamaktadır. Toplu danslar ile ısınma turları birbirine karıştırılmamalıdır. Toplu danslarda hakemler değerlendirme yapabilmektedirler. Sporcular hakkında son kararı vermesi açısından toplu danslar kimi zaman oldukça önem taşımaktadır. Bu durum her toplu dansta hakemlerin değerlendirme yaptığını belirtmez. Toplu danslar, birbirine çok yakın performans sergileyen sporcular açısından karar vermekte zorlanan hakemler açısından önem taşımaktadır ( Toplu dansların değerlendirilmeye dahil edilmesi öncelikle sporcu sağlığı açısından, ardından da yarışma değerlendirme prensipleri açısından son derece sakıncalıdır. 100 çiftin katıldığı bir C klasman yarışmasında 200 kişinin aynı anda pistte yer aldığını görüyoruz. Bu kalabalıkta her türlü darbe alınabilir, her türlü sakatlık ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda sigortası dahi olmayan bu sporcuların durumunun sorumlusu kim olacaktır? Sorumluluğu kim alacaktır? Tüm spor dallarında sporcu sağlığı ilk planda gelirken, bu branşta neden anlamsız yere  sporcuların sağlıkları riske edilmektedir? Toplu danslar değerlendirmeleri bu kadar çok mu etkilemektedir? Değerlendirelim:
24 çift ve daha fazla katılım olduğunda re-dance uygulanmasını salık veren bir kural var aynı talimatnamede. Yani 24 çiftin üzerindeki katılımlarda değerlendirmeyi daha sağlıklı kılmak için sporcuların 4-5  heat’e bölünmesini yeterli bulmayıp, bazı sporcuları iki kere izlemeyi öneren, evrensel olarak tüm dans yarışmalarında uygulanan bir kural. Yani değerlendirme kalitesini arttırıp, daha net ve gerçekçi sonuçlar alınabilmesi adına bir çözümdür REDANCE. Hal böyleyken, “yani 24 çift ve üzerine redance uygulayalım, ne olur ne olmaz, gözden kaçırmayalım kimseyi aman belli olmaz” diyen bu talimatname, bir yandan da “100 çifti aynı anda sahneye çıkartırız, hepsini de istisnasız görür ve değerlendiririz, çok da faydalı olur bu toplu dans, değerlendirmemizde önemli de bir yeri olur” mu diyor?  Madem 100 çifti bile aynı anda piste aldığınızda çok güzel değerlendirebiliyorsunuz, o halde neden 24 çift ve üzerine redance uygulayabiliriz diyorsunuz? Alın 24 çifti de bir kerede, bitsin iş. Ya da madem toplu dans bu kadar önemli, o halde niye 10 heat’e bölüyorsunuz sonrasında ayrı ayrı izlemek için?
Salsadaki en gereksiz, en anlamsız uygulama toplu dans uygulamasıdır. Uzun saatler bekleyip soğuyan A klasman sporcularına yönelik bir ısınma olarak uygulanması haricinde en ufak bir fayda sağlamayacaktır, ki o aşamada da değerlendirme yapılması, zaten tüm çiftler heat olarak ve tek tek izleneceğinden son derece gereksizdir.
“O kadar çift, yüzlerce insan gelmişler yarışmaya, 2 dakikada işlerini bitirip gitsinler istemedik, biraz daha uzun dansetsinler istedik” gibi bir argüman da minikler, yıldızlar seviyesinde kabul edilebilir olsa da yetişkinler seviyesindeki bir spor müsabakasında değil ancak ve ancak müsamerelerde  geçerli kabul edilebilir.)
Yarışmada uygunsuz davranışlarda bulunanlar hakkında düzenlenecek raporlar doğrultusunda, disiplin talimatnamesi gereği işlem yapılır. (Uygunsuz davranış nedir? Neye uygunsuz denir, uygun olan nedir? Bunlar kişiden kişiye değişen değerlerdir. Bırakın yarışmayı, yolda yürürken, bir yerde otururken bile sizin son derece normal bir hareketinize "uygunsuz" diyebilecek birileri çıkabilir. O halde bunları standart haline çevirmek, "kurallaştırmak" gerekir. Uygunsuz hareketleri, davranışları tanımlamaksızın böyle bir talimata bu maddeyi eklerseniz, kişilerin bu kuralı suistimal etmelerinin önüne geçemezsiniz. Şu an aramızda katiyen olmamasına rağmen (!) yarın bir gün kötü niyetli ve kendi kulübünün çıkarlarını hakemlik mertebesinin önünde tutan bir hakem gelip de başka bir okulun sporcusu veya antrenörü için kendince uygunsuz olduğunu iddia ettiği bir hareketten dolayı ithamda bulunursa, nasıl kalkacaksınız altından? Bunu nasıl denetleyeceksiniz? Disiplin talimatnamesindeki eksik ve açıklara zaten hiç girmiyorum, o bambaşka bir hikaye.
 SONUÇ:

İlgili talimat gerek teknik, gerek içerik olarak son derece yetersiz bir şekilde hazırlanmış olup, bu haliyle son derece ciddi şekilde suiistimal edilebilecek açıklarla doludur. Talimatı hazırlayan SALSA TEKNİK KOMİTE’deki arkadaşlarımız kusura bakmasınlar ama bu talimat “spor talimatı” kavramı açısından değerlendirildiğinde gerçekten son derece komiktir. Zaten meselenin özü de maalesef  bu komitedeki arkadaşlarımızın olaya “spor branşı” olarak değil, sosyal dans olarak bakmalarından kaynaklanmaktadır. Bu durumun TDSF yönetiminin geneline sirayet etmediğini umuyor ve gerekli hamlelerin yapılmasını ümit ediyorum. Elbette eğer kişilerin insiyatiflerinden ziyade belli bir sistem çerçevesinde, hakkaniyet içerisinde cereyan eden yarışmalar yapılmasını istiyorlarsa...

Saygılarımla,
 Erdem Özkan





1 yorum:

  1. Erdemcim,
    Yine harika tespitler yapmissin, ilgiyle izliyoruz,
    sevgiler,

    YanıtlaSil