21 Şubat 2014 Cuma

Geleceğe Dönüş

 Bugün sizleri zaman makinemizle geçmişe götüreceğiz. Kısa bir yolculuk olacak, sadece 1 yıl. Bu kısa yolculuğumuzda 2012-13 sezonundaki bir yarışmaya uğrayıp, bir takım enteresan hadiselere şahit olacağız. Şimdi çayınızı, kahvenizi hazırlayın, arkanıza yaslanın ve entrikalarla dolu bu heyecanlı yolculuğumuza başlayalım… 
 
İlk durağımız Nisan 2013. 
  Aşağıdaki metin, ekte de fotoğrafı bulunan 18.04.2013 tarihli TDSF-DK/02 Sayılı TDSF Disiplin Kurulu kararından olduğu gibi alıntıdır…Şu an için bir şey ifade etmeyebilir;fakat yolculuğumuzun sonraki adımlarında referans olarak kullanmak isteyebileceğiniz bir belgedir. Bakalım ne diyor bu belge: 
   
23 Aralık 2012 tarihinde İstanbul Ahmet Cömert Spor Salonu’nda yapılan Sportif Sosyal Danslar (Salsa) Kulüplerarası Türkiye Şampiyonası 2. Etap yarışmasında hakem olarak görevlendirildiğiniz halde yarışma bitmeden görevinizi yarıda bıraktığınızdan dolayı 13.3.2013 tarih ve 014 sayılı yazı ekinde “idari tedbirsiz”olarak Disiplin kurulumuza sevk edildiniz. 
 
Kurulumuz 18.04.2013 tarihinde konuyu görüşmek ve karar vermek üzere toplanmıştır. Bahse konu olaylarla ilgili olarak kurulumuza teslim edilen dosyanın muhteviyatı yarışmadan alınan sesli görüntülerin yer aldığı CD, yarışma Başhakemi Tülin MOTOLA ile yarışma organizasyon sorumlusu Zeynep Evren BÜYÜKSARIOĞLU’nun olayla ilgili olarak ortaklaşa düzenledikleri tutanak, federasyon Teknik Kurul Başkanı Berkan KAYMAZ ile Merkez Hakem Kurulu Başkanı KıvançGÜR tarafından düzenlenen 17.01.2013 tarihli inceleme raporu ve 20.03.2013 tarihli yazısı ve dilekçemiz incelenmiş 07.02.2013 tarihli savunmada ileri sürdüğünüz görüşler ve iddialarınızın kurulumuzca yapılan değerlendirmesinde; 
 
Salsa Müsabakalarının yapıldığı toplantılara katıldığınız, ortaya çıkan sorunların konuşulduğu ortamda bulunduğunuz, sporcunuzun müsabakaya katıldığın bildiğiniz halde, müsabakaların sonuna kadar çekilmeyip beklediğiniz, müsabakalar bitmek üzereyken federasyonu ve yarışmaları zor durumda bırakacak şekilde yarışma hakemliğinden çekilmeniz iyi niyet ve sportmenliğe uymadığı gibi Hakemlik kurallarını düzenleyen 24. Maddede açıklanan nedenler de gözetilerek Ceza Talimatının eyleminize uyan GÖREV SUÇU başlıklı 11. Maddesinin 1. Fıkrasının 17. Bendi uyarınca üçay süreyle Hak Mahrumiyeti cezası ile cezalandırılmanıza oybirliği ile karar verilmiştir. 
 
Bilgilerini ve gereğini rica ederim” 
  Image 
 
 
Geçen sezona damgasını vuran, bana göre yarışmanın iptalini gerektiren fakat federasyon kurullarınca hiçgerçekleşmemiş sayılan bu hadiseyi fazla detaya girmeden, kısaca hatırlayalım. 
  
(Burada anlatılanlar tamamen olaya bizzat şahit olmuş kişiler ve federasyona teslim edilmiş resmi raporlara istinaden düzenlenmiştir. Demeçlerine yer vermekte olduğum dostlarımız da bu olay neticesinde kendileriyle defalarca telefonda konuştuğumuzu hatırlayacaklardır.) 
 
Bu bölümde olayların akışını ve bu akışla ilgili federasyon kurallarını arka arkaya paylaşarak, konuyu çok bölmeden net anlaşılabilir olmasını sağlamaya çalışacağım. Önce olanları, akabinde kuralları okuyacaksınız… 
 
DURUM 
        25 Aralık 2012’de İstanbul’da yapılan 2. Etap Kulüplerarası yarışma öncesinde hakem heyeti olağan toplantı halindedir. Toplantı sırasında aynı zamanda Teknik Komite Başkanı olan ancak Hakemlik görevi için salonda bulunan Sn. Berkan Kaymaz sezonun ilk etabında, Ankara’da, B klasman’da derece alan Latino D.S.K sporcularından Batuhan Cengiz ve partnerini kastederek, önceki yarışmada bu sporcunun derece almasının hakemlerce yapılmış bir hata olduğunu, 0n-2 dans ederken ritm kaçırdığını fakat hakem grubunun bunu gözden kaçırdığını, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini ve bu yarışmada (2. Etap) gözden kaçırmamak gerektiğini söylemiştir.     
“Hakemler İçin Kurallar" 
 
Madde 24- 
 
b)  Hakemleryarışma sırasında veya sonrasındane kendilerinin ne de başka hakemlerin yönettikleri müsabakalar için hiçbir nedenle yazılı veya sözlüeleştiri ya da yorumda bulunamazlar. Müsabakalara ait verilmiş kararları tartışamazlar.“ 
 
2-Hakemler İçin Genel Kurallar 
 
j)  Bir hakem herhangi bir yarışmada karar verebileceği herhangi bir yarışmacıya ilişkin açıkça taraflı bir konum almaktan kaçınacaktır. 
 
k) Bir hakem başka bir hakemi herhangi bir yolla etkilemeye ya da korkutmaya çalışmayacaktır. 
 
l) Bir olayda karar verme kurulunun (panelinin) üyesi olmayan bir hakem söz konusu olayla ilgili karar verme kurulunun (panelinin) üyesi olan başka bir hakemle söz konusu olayda (yarışmadaki) bir yarışmacının performansının özelliklerini veya yarışma hadisesinden önceki diğer performansları ya da sonuçları tartışmayacaktır. 
       Yarışmanın B klasman yarı finali sırasında çiftler önce bir arada, sonrasında ise heat’ler halinde piste çıkmaktadırlar. Bu sırada pistin kenarında bulunanTDSF Eğitim Komite Başkanı AytunçBentürkMHK Başkan’ı KıvançGür’ünyanına gelerek yüksek sesle Batuhan Cengiz ve partnerinin ritim kaçırmakta olduğunu, önceki yarışmada da bu çiftin haksız yere derece aldığını,hakemlerin dikkat etmesi gerektiğini söylemiştir. Yarışmanın başhakemiTülin Motola da diyalog yüksek sesle gerçekleşmekte olduğundan, bu sahneye ve sözlere şahit olmuştur. 
 
       Bunun üzerine başhakem Tülin Motolahenüz B klasman puanlamaları tamamlanmamışken, ilgili çiftin de dahil olduğu ve değerlendirilmesi gereken en az bir dans daha yapılacakken, hakemleri yanına çağırarakSn.AytunçBentürk’ün Batuhan Cengiz ve partneri ile ilgili olarak (sırt numarası belirterek) sürekli ritim kaçırdıkları yönündeki yorumlarını hakemlerle paylaşmış ve çiftin finale kalıp kalmaması konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylemiştir. 
 
“Hakemler İçin Kurallar" 
 
Madde 24- 
 
2-Hakemler İçin Genel Kurallar 
 
k) Bir hakem başka bir hakemi herhangi bir yolla etkilemeye ya da korkutmaya çalışmayacaktır. 
 
l) Bir olayda karar verme kurulunun (panelinin) üyesi olmayan bir hakem söz konusu olayla ilgili karar verme kurulunun (panelinin) üyesi olan başka bir hakemle söz konusu olayda (yarışmadaki) bir yarışmacının performansının özelliklerini veya yarışma hadisesinden önceki diğer performansları ya da sonuçları tartışmayacaktır. 
 
3-Hakemler İçin Genel Davranış Kuralları 
 
b) Bir hakem kararlarında tutarlı, tarafsız ve objektif olmalıdır. Ön yargılı karar yarışmanın bütün temelini sabote eder. 
 
       Başhakem Tülin Motola’nın bu sözleri hakemler arasında farklı tepkilere yol açmıştır. Bu kısa konuşmanın hemen sonrasında Batuhan Cengiz ve partnerinin de yer aldığı B klasman yarı final değerlendirmesinin son bölümüolan toplu danslar yapılmıştır. Toplu dansların bitiminde yarışma hakemlerindenSn. Ulaş Ata yarışmadan çekildiğini belirtmiştir. Bu noktada hakemler yine bir araya gelmiş ve yarışmada kaydedilen görüntülere de yansıyan kısa süreli tartışmalar gerçekleşmiştir. 
 
       Doğuş Özdemir ise B klasmana dair son performansları hakem masasından izlemiş ve performans sonunda yarışmadan çekildiğini söylemiştir. Bu durum da yarışmada kaydedilen görüntülere de yansımış, diğer hakemlerin Doğuş Özdemir’i ikna çabaları görülmüştür.  

Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir’in yarışmadan çekilme kararı alırken birbirlerinden haberi olmamıştır. Her ikisi de aynı gerekçeyle, yarışmadaki performanslara dair 3. Şahısların yorumlarının hakemlere aktarılmasınınmanipülasyon kapsamına girmesi vesağlıklı değerlendirme yapılmasının önüne geçmesi sebebiyle yarışmadan çekildiklerini daha sonradan,Tülin Motola tartışmanın pistte devam etmesini engellemek adına hakemleri toplantı odasına davet ettiğinde fark etmişlerdir. 
 
       Dönemin TDSF Genel Sekreteri’nin ve MHK Başkanı KıvançGür’ün de dahil olduğu bu görüşmeler neticesinde, Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir hakem kararlarının manipüle edilmesini sağlayacak eylemler gerçekleşmesi sebebiyle ve hakem talimatının ilgili maddeleri uyarınca kendilerine verilen hak çerçevesinde yarışmaya devam etmeme kararı almışlar, Genel Sekreter tarafından “cezalandırılırsınız” bilgilendirmesine karşın bu kararlarının arkasında durmuşlardır. Diğer hakemler ise Genel Sekreter’den gelen bu bilgilendirme sonrasında yarışmaya devam etmişlerdir. 
 
“Hakemler İçin Kurallar" 
 
Madde 24- 
 
2-Hakemler İçin Genel Kurallar 
 
a) Bir hakem fiziksel ya da zihinsel durumunun herhangi bir sınırlama olmaksızın işini uygun şekilde yapmasına izin vermediğini bilirse veya buna inanırsa başhakeme bilgi vererek yarışmadan çekilecektir.  
 
 
YORUM 
 
        Yukarıda anlatılan olay ve TDSF Hakem Talimatında yer alan ilgili maddeler incelendiğinde yapılan tüm eylemler ve şahısların aldıkları tüm kararlar kapsamında sadece Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir’in yarışmadan çekilme kararının kurallarla bağdaştığını görmekteyiz. 
 
        Buna karşılık ceza alan kişiler de sadece Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir olmuştur. Kuralları ihlal ettiğini gördüğümüz diğer isimlerin ceza almaması şaşırtıcıdır… 
 
Yoksa değil midir? Şahsen ben şaşırmamıştım... Neyse, kararı size bırakıyor ve buradan başka bir detaya geçiyoruz. 
 
        Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir’in ceza aldıkları maddelerden birinin “sporcularının yarışmaya katıldıklarını bildikleri halde değerlendirme yapmak”şeklinde isimlendirildiğini özellikle belirtmek gerekiyor. Hakem talimatının ilgili maddesi şu şekildedir: 
 
 
“Hakemler İçin Kurallar" 
 
Madde 24- 
 
2-Hakemler İçin Genel Kurallar 
 
b) Bir hakemin bir yarışmada karar vermesini uygunsuz kılan, bir yarışmada yarışan herhangi bir şahsın hakemin yakın ya da geniş ailesinin bir üyesi olduğu ya da hakemin yarışmadaki herhangi bir yarışmacı ile kişisel ilişkisinin veya bağlı bulunduğu kulübün sporcusu gibi bir durumda ilgili hakem başhakeme bilgi vererek karar vermeyecek ve yarışmadan çekilecektir. 
 
        İlginçolan şudur. Ulaş Ata ne şu anda, ne de o dönemde herhangi bir kulübünyöneticisi olarak görev yapmamış, yapmamaktadır. Dikkat edin, “kulüp”diyorum, okul değil. Ulaş Ata DANSKEYFİ DANS AKADEMİLERİ’NİN işletmecisidir. Yarışmada bu okul adına katılan bir sporcu bulunmamaktadır. Bu okulla aynı adreste faaliyet gösteren Dans Sporu 34 Kulübüile ise Ulaş Ata’nın resmi bir bağlantısı bulunmamaktadır, bu kulüp kapsamında sporcu yetiştirmemektedir. Dolayısıyla Ulaş Ata’nın ilgili yarışmada sporcusu bulunduğu bilgisi doğru değildir. 
 
        Aynı gerekçeyle ceza alan bir diğer hakem Doğuş Özdemir’in antrenörlük belgesi olmasına rağmen, resmi olarak herhangi bir kulüple antrenörlük sözleşmesi o dönemde de, şu anda da bulunmamaktadır.Herhangi bir sporcu çalıştırmamaktadır. 
 
        Aynı yarışmada görev alan hakemler arasında Ulaş Ata’ya ve Doğuş Özdemir’e verilen cezada yer alan bu gerekçeyi paylaşabilecek, o gün itibariyle yarışmada sporcusu bulunan kulüplerde antrenörlük yapan isimler şunlardır: 
o  Denizhan Mersinoğlu –Viento 
o  Berkan Kaymaz –Crypto 
o  Zafer Coşkun –Muğla DSK 
 
        Bu yarışmayı takip eden salsa branşına ait TDSF resmi yarışmalarının tamamında, sporcusu olmasına rağmen hakemlik yapan fakat disiplin kurulu tarafından benzer bir cezaya çarptırılmayan isimlerin listesi aşağıda bulunmaktadır.  Listede hatalar olabilir, mümkün olduğunca son 2 senenin tüm yarışmalarının tüm klasmanlarını ve hakemlerini, sporcularla birlikte karşılaştırmaya çalıştım.  Elbette bu listeyi yayımlarken maksadımız “bu isimlere de ceza verin” demek değil. Dans sporunda nispeten yeni bir ülke olduğumuzdan dolayı bu sporla ilgilenen kısıtlı bir kesimin olması ve bu kesimin içerisinden“sadece antrenör”veya “sadece hakem” çıkartmanın olanaksızlığının farkındayım. Fakat yine de bu olanaksızlığın bahane edilmesi sonucu oluşan, hakkaniyet seviyelerini zorlayacak derecedeki suiistimallere de son derece karşıyım. İsmi geçen arkadaşlarımız lütfen suçlandıklarını düşünmesinler.Kaldı ki bu durumu deklare eden ben değil bizzat TDSF ilgili kurullarıdır. Zira bu bilgilerin tümü hali hazırda TDSF ana sayfasındaki yarışma sonuçları başlığı altında mevcuttur. Burada sadece derlenmiş halini görüyorsunuz, tek fark bu. Sonuç olarak, bu hakem arkadaşlarımızın da yaptığı değerlendirmelerin adil olup olmadığını değil, federasyon uygulamalarındaki çifte standart ve kural ihlallerinin altını çizmektir maksadımız. Sevgili Yalçın Şişman’a da hep söylediğim gibi, an itibariyle salsada hakemler en çaresiz insanlardır… 
 
 
2012- 2013 SEZONU 
19.01.2013 
Berkan Kaymaz - Crypto 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
Emre Çay - Seans Dans 
Damla Demirci Çelik - Salsa Ankara DSK 
Oğulcan Aksoy - Konak Belediyesi SK. 
Zafer Coşkun - Muğla DSK 
 
10.02.2013 Türkiye Şamp. 
Ozgecan Ergun - Hayat Dans 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
Selim Unal - Anatolia DSK 
 
24.02.2013 
Ozgecan Ergun - Hayat Dans 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
Selim Unal - Anatolia DSK 
Zafer Coşkun - Muğla DSK 
 
18.04.2013  ULAŞ ATA VE DOĞUŞ ÖZDEMİR HAKKINDA VERİLEN KARARIN TARİHİ. BU TARİH İTİBARİYLE KARAR EMSAL NİTELİĞİNDEDİR. 
05.05.2013 
Elif Bostancı - Manisa D.Akd. 
Ozgecan Ergun - Hayat Dans 
Zafer Coşkun - Muğla DSK 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
 
25.05.2013 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
Ozgecan Ergun - Hayat Dans 
 
2013- 2014 SEZONU 
03.11.2013 
Zafer Coşkun - Muğla DSK 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
Selim Unal - Anatolia DSK 
Onder Pamukoglu - Dans Adres 
 
 
01.12.2013 
Denizhan Mersinoğlu - Viento 
Ozgecan Ergun - Hayat Dans 
Eda Soz - Eda Soz D.S.K 
Zafer Coşkun - Muğla DSK 
Berkan Kaymaz - Crypto 
Onder Pamukoglu - Dans Adres 
Emre Çay - SEANS DSK 
 
16.02.2014 ??? 

 
 
 
        Yazımızın başında yer alan ceza bildirisi resmi bir devlet kurumunun birimlerince hazırlanmış olduğundan, içerisinde yer alan tüm gerekçeleri dikkate almamız gerekmektedir. O halde: 
  Sporcusunun müsabakaya katıldığını bilmesine rağmen hakemlik yapmak”ceza gerektiren bir suçise –ki TDSF Hakem Talimatı bunu yasaklamıştır- ortada emsal niteliği taşıyan bir vaka bulunmasına rağmen bu uygulama daha sonra neden hiçyürürlüğe alınmamıştır? 
 
        Bu durum ilgili tarihten sonra (25 Aralık 2012) yapılan TDSF salsa yarışmalarının tamamının bu sezonu da kapsayacak şekilde geçersiz sayılmasını gerektirmez mi? Gerektirmiyorsa suçdeğildir;suçdeğilse Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir’e neden bu gerekçeyle ceza verilmiştir? 
 
 
        Buradaki çifte standardın sorumlusu kimlerdir? Federasyon talimatlarını ihlal edenler alenen ortadayken, bu durum neden görmezden gelinmektedir? Bu durumdan kim veya kimler istifade etmektedir? 
 
        Altı çizilmesi gereken nokta şudur. Verilen cezalar resmidir. Dolayısıyla cezaların dayanakları da resmi olmalıdır. Resmi dayanaklara göre Ulaş Ata ve Doğuş Özdemir’in herhangi bir “spor kulübüyle”antrenörlük sözleşmeleri VE / VEYA işletmecilik durumları bulunmamaktadır. Fakat bu görevleri yaparken salsa hakemliğine soyunan isimler mevcuttur ve haklarında en ufak bir işlem başlatılmadığı gibi, hem federasyonun en yetkili kurullarında başkanlık görevleri verilerek adaletsiz “tekelcilik”yapısına müsaade edilmekte, hem de bizzat federasyon yöneticileri tarafından “kulüplerde yöneticilik yapan, antrenörlük yapan”kişilerin yarışmalara hakem olarak davet edilmeleri özellikle istenmektedir. Kaynağım muhtelif (bilhassa eski) MHK üyeleridir. 
 
        Zira yönetimleri kulüpler seçer; oy gücükulüplerdedir. Kulüplerle iyi geçinmekgerekir. İyi geçinilen kulüplerin de mümkün mertebe fazla oy hakkı elde etmesi gerekir. O halde bu kulüplerin yarışmalarda daha etkili sonuçlar almaları gerekir…O yüzden kulüplerden hakem davet edilmesi önemlidir. 
 
Böylece sizleri tekrar ait olduğunuz tarihe, 2014 yılının bu güzel Şubat gününe sağ salim teslim ediyoruz. Hani filmlerde hep söylerler ya; geçmişe giderseniz kimseye gözükmeyin, hiçbir şeyi değiştirmeyinGeçmişte yaptığınız değişiklikler kendi zamanınıza ve geleceğe etki eder ve geri döndüğünüzde domino etkisiyle bambaşka bir dünyada bulabilirsiniz kendinizi. Geçmişe yaptığımız bu yolculukta kimseye gözükmedik, hiçbir şeyi de değiştirmedik, ondan eminiz…Tüm olaylar ve kararlar oldukları gibi duruyorlar. Fakat bu seyahatten öğrendiklerimiz sayesinde bugün, kendi dönemimizde olaylara daha farklı bakan, daha net gören, daha iyi düşünen, olan biteni araştıran, farkına varan, sorgulayan, gerekirse hesap soran bireyler haline gelmiş olmamız muhtemel. Bu da ileride benzer olaylar karşısında alacağımız tavrı etkileyebilir. Bir başka deyişle, aslında geleceğimizi ve kaderlerimizi değiştirmiş olabiliriz…    

Seneye “Geleceğe 
Dönüş”filmindeki uçan “kaykay”icat edilir mi bilemem ama böyle bilinçlenmeye ve öğrenmeye, gördüklerini ve bildiklerini daha cesur ortaya koymaya devam eden bir camia haline gelirsek, bir takım taşların yerinden “kayacağı”kesin…;) 
 
 
Sevgiler  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder