3 Şubat 2010 Çarşamba

"And The Oscar Goes To..."


Sanırım kimse bu yılın "flaş" filmi Avatar'ın 9 dalda birden aday gösterilmesine şaşırmamıştır. Bunların arasında "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" adaylıkları olmasını da hepimiz bekliyorduk. Hatta konu açılmışken onu da söyleyelim, muhtemelen çoğumuz bu iki adaylıktan Avatar'ın zaferle ayrılacağını düşünüyoruz. Özellikle En İyi Yönetmen'de bu sene James Cameron ve Avatar duvarına toslayanlar epeyce hayıflanacaklardır. Törende "Bari ikinci kim oldu onu açıklayın da sevinelim" diyenler olabilir, şaşırmayın.

Kısaca aday listesine bir göz atalım, hatta hangi adayların hangi alanda Oscar heykelciğine ulaşacaklarını tahmin edelim. Kendi tahminlerimi her kategoride ayrı ayrı işaretledim. Blog sayfasında buna dair bir Poll bulabilirsiniz; siz de orada ve bu yazının yorumlarında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

En İyi Film

Avatar - Tartışmaya gerek yok, sanırım hepimiz hemfikiriz. Bu yeni nesil animasyon film konusunda konservatif olanlarımız belki hazetmeyebilirler. Ben de önyargılı gittim filme. Ama fikrimi değiştirdi. Bu bile ödülü hakettiğinin göstergesi kanımca.



The Hurt Locker
An Education
Distict 9
The Blind Side
Inglourious Basterds
A Serious Man
Up
Up in the Air
Precious

En İyi Yönetmen

James Cameron (Avatar) - Robert Downey Jr'ın Altın Küre Ödül Töreni'ndeki şaka ile karışık konuşması sonucun bu kategoride de net bir şekilde belli olduğunu kanıtlıyor sanırım: "Bu ödül için kimseye teşekkür etmiyorum. Sherlock Holmes rolünde bana muhtaçtılar. Bu rolü ben oynamasaydım James (Cameron) ve Avatar hepimizi silip süpürecekti!"

Kathryn Bigelow (Ölümcül Tuzak)
Quentin Tarantino (Soysuzlar Çetesi)
Lee Daniels (Preciosus)
Jason Bateman (Aklı Havada)

En İyi Erkek Oyuncu

Jeff Bridges (Crazy Heart) - Günümüz sinemasının en "underrated" adamlarından biridir Jeff Bridges. Daha önce 2001 (The Contender ve 1985 (Starman) ile bu ödüle aday gösterilmiş ancak ikisinde de kazanamamıştı. İlginçtir, her iki adaylığında da tıpkı bu sene olduğu gibi Altın Küre sahibi olarak Akademi Ödül Töreni'ne katılmıştı.


Jeff Bridges @ The Big Lebowski. Al Bundy ile birlikte televizyon ve sinema tarihinin en önemli ekollerindendir bu karakter. Nedendir bilinmez Tam bir Underdog olarak kalmıştır...

George Clooney (Aklı Havada)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Yenilmez / Invictus)
Jeremy Renner (Ölümcül Tuzak)

En İyi Kadın Oyuncu

Sandra Bullock (The Blind Side) - Her ne kadar diğer filmleri henüz izlememiş olsam da Sandra Bullock'un bu filmdeki performansının önceki filmlerinden kat kat üstün olması O'nu bir adım öne taşıyor sanki. En büyük rakibi hiç kuşku yok ki Meryl Streep olacaktır.

Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (Aşk Dersi)
Gabourey Sidibe (Precious)
Meryl Streep (Julia & Julia)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Matt Damon (Yenilmez / Invitus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (Cennetimden Bakarken / The Lovely Bones)

Christopher Waltz (Soysuzlar Çetesi) - Sonucunu tartışmaya gerek bile duymadığım bir başka kategori de bu. Bu kategorinin en önemli kriteri adından anlaşılacağı gibi oyuncunun başrol olmamasına rağmen filme kattığı değer ve başroldeki büyük yıldızın yanında ne kadar "sırıtmadığı" olmalıdır bence. Böyle bakarsak, Christoper Waltz'in (Avusturyalı olduğundan İngiliz usulü {wɔ:lts} şeklinde telafuz edilmiyor) yer yer Brad Pitt'in önüne geçen performansı sanırım bu yılın en hakkaniyetli ödülünü kazandıracak kendisine.


Christopher Waltz ve o efsane tatlı yeme sahnesi...


En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Penelope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Aklı Havada)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Aklı Havada)
Mo'Nique (Precious)

Bu kategoriye yorum yapamıyorum. Ancak Jay Leno'yu takip ettiğim kadarıyla Anna Kendrick bu aralar çok popüler Amerika semalarında. Bir faydası olur mu bilinmez elbet...

En İyi Animasyon Film

Coraline (Henry Selick)
Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson)
Prenses ve Kurbağa / The Princess and the Fog (John Musker and Ron Clements)
The Secret of Kelles (Tomm Moore)

Yukarı Bak / Up (Pete Docter) - Akademi Üyeleri sanırım bu filmi En İyi Film Ödülü'ne aday göstererek bu kategorinin galibini daha adaylık açıklama sürecinde ilan etmiş oldular. Seçimlerinde haksız olduklarını da söyleyemem. Animasyon filmlerinde karakterle kendimizi özdeşleştirmemiz biraz daha zor oluyor diye düşünüyorum. Bu da animasyon film yapımcılarının, yönetmenlerinin önündeki bir engeldir. Up bu engeli o kadar rahat aşmış ki biz bile Tubik ve Cenk'le izlerken birbirimizin ne kadar etkilendiğine inanamadık. Harika bir film. Disney ve Pixar'dan da bu beklenirdi zaten.


Up... Evet, "thumbs up, way up!!"


En iyi Sanat Yönetimi

Avatar - Büyük bir sürpriz olmazsa Avatar'ın alması kesin gibi gözüken bir çok kategoriden biri de bu.

The Imagination of Dr. Parnassus
Nine
Sherlock Holmes
The Young Victoria

Sinematografi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
The Hurt Locker
Inglourious Basterds
The White Ribbon

Avatar - Yine Avatar'ın sinema dünyasında çığır açmasıyla büyük ölçüde kazandı diyebileceğimiz bir kategori. Ancak bu alanda Tarantino da Inglourious Basterds ile iyi işler yapmış açıkçası. Bu arada yeri gelmişken... Harry Potter must die !!!  Kazık kadar adam oldun hala ölemedin be Harry, yeter be Harry!

En iyi Kostüm Dizaynı

Bright Star
"Coco" before Chanel
The Imaginarium of Dr. Parnassus
Nine
The Young Victoria

Çok kararsız kaldığım bir alan bu. Açıkçası bu kategoride genellikle The Young Victoria tadındaki filmler avantajlıdır. Ancak burada bir Chanel hadisesi var ki yani bu film hangi kategoride Oscar'a aday olur diye sorsalar bunun dışında başka da kategori gelmezdi aklıma açıkçası. Geleneksel Akademi yaklaşımıyla Young Victoria, popülist Akademi yaklaşımıyla Chanel alır gibi geliyor. O anki moduna bakar Akademi üyelerinin...

Film Editing

Avatar
District 9
The Hurt Locker
Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire

Inglourious Basterds - Avatar'ın aday gösterilip de alamayacağı tek kategori bu olsa gerek. Aynı zamanda Tarantino'yu James Cameron ve Avatar duvarına çarpmaktan kurtaracak tek kategori... Şahsen "Basterds"in bu kategoride bir Oscar heykelciğini fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Muhteşem kurgulanmış bir filmdi. Avatar'ın hikayesi artık o kadar alışılmış bir hikaye ki, tonlarca epik film örneği var Hollywood'un son 35 senesinde ve bunların kurgusu hep aynı. Avatar'ın bu kategoride pek bir özelliği yok diye düşünüyorum.


District 9'a dikkat, sürpriz yapabilir...

Make-Up

Il Divo
The Young Victoria
Star Trek - Il Divo hakkında bir şey bilmiyorum açıkçası. The Young Victoria da yine Kostüm alanındaki kadar iddialıdır bu ödülde. Ancak Avatar'ın aday olmayışı (ki bu alanda aday olmayan ilk bilim kurgu tadındaki filmdir Avatar; makyaj yapacak aktör yok filmde tabii) Cenk ve benim için tümüyle hayalkırıklığı, Tubik içinse tümüyle hayal kurma vesilesi olan (sinemada uyudu da izlerken) Star Trek için bir piyango olacak korkarım.


Sylar.. Yok hayır, bu Spock'ın gençliğiydi doğru ya. Zachary Quinto'nun üzerine Sylar öyle bir yapışmış ki Star Trek'te bile arıza çıkaran Vulcan'lıyı oynattılar adama.

En iyi Müzik: Orjinal Şarkı ( "Music: Original Song" diyorlar buna aslında)

Almost There  - (The Princess and The Frog - Söz & Müzik: Randy Newman)
Down in New Orleans (The Princess and The Frog - Söz & Müzik: Randy Newman)
Loin de Paname (Paris 36 - Müzik: Reinhardt Wagner, Söz: Frank Thomas)
Take it All (Nine - Söz & Müzik: Maury Yeston)
The Weary Kind (Crazy Heart - Ryan Bingham & T-Bone Burnett)

Bu kategoride benzer bir ödülü Altın Küre'de de alan Crazy Heart'ı biraz şanslı görüyorum. Ancak tam da bir bilgim yok o yüzden kesin bir yorum yapmıyorum.

En iyi Özgün Müzik (Buna da  "Music: Original Score" deniyor)

Avatar - James Horner
Fantastic Mr.Fox - Alexandre Desplat
The Hurt Locker - Marco Beltrami & Buck Sanders
Sherlock Holmes - Hans Zimmer

Up - Michael Giacchino - Bu filmi izlerken müziklerin ne kadar filmle uyumlu ve başarılı olduğunu düşünmüştüm. Aynı şeyi filmi birlikte izlediğim insanlar da düşünmüş. Hatta uzun bir süre sonra ilk defa film sonunda credit roll kısmında müzikleri kimin yaptığını görmek için bekledim. Ratatouille ve The Incredibles'daki başarılarından sonra, bu yıl Grammy'e iki filmle birden (Up, Star Trek) aday gösterilen Michael Giacchino'nun, Altın Küre kazandığı Up ile bir de Oscar heykelciği edinmesi halinde animasyon film sektörünün John Williams'ı olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz sanırım. Sonucuna garanti diyebileceğim kategorilerden biri de budur; Giacchino alamazsa Akademi'yi basarım...



En iyi Görsel Efekt

Avatar - Fazla söze gerek yok sanırım...
District 9
Star Trek

En iyi Özgün Senaryo

Kararsız kaldığım bir başka kategori daha. Tarantino'nun sene boyunca yaptığı reklam ve her yerde "ben aslında bunu yazmaya 15 sene önce başladım" muhabbeti ile bu ödüle oynadığını düşünüyorum uzun süredir. Aslında özgünlük bakımından hiç de fena bir hikaye değil Inglourious Basterds. Ancak diğer filmleri tam olarak bilmediğimden kesin bir tahmin yürütemiyorum.

The Hurt Locker
Inglourious Basterds
The Messenger
A Serious Man
Up



Evet, neredeyse tüm kategorileri listeledik. Başka kategoriler de var elbette ancak sanırım en popüler olanlar ve film endüstrisinin dışından biri olarak yorum yapabileceklerim bunlarla sınırlı. Bakalım Akademi üyeleri bu yılki seçimleriyle gözümüze girecek mi? Yoksa yeni bir "Million Dollar Baby" vakası daha mı geliyor?
Yorum ve tahminlerinizi bekliyorum.

Not: Adaylıklarla ilgili bilgiler için buraya göz atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder